Mnoho druhů zeleniny máme možnost si vychutnat v našem jídelníčku právě v těchto dnech. Na zahrádkách i v obchodech se to nejrůznějšími druhy zeleniny jen hemží. Pojďme si společně připomenout, jaké dobroty můžeme připravit těm nejmenším a proč je zelenina tak významná.

Druhá polovina léta přeje stále hrachu, ředkvičkám, kedlubnám, květáku nebo pórku, cibuli či česneku. V plném proudu je sezóna cuket, mrkve, rajčat nebo okurek. Pochutnávat si lze také na fazolkách, špenátu, červené řepě či mnoha druzích salátů. Využít v kuchyni lze též patisony nebo papriky.

Hrášková polévka se špenátem

Zelenina by měla být jednou ze základních potravin nejmenších strávníků i dospělých. Našemu organismu dodává vitamíny, minerální látky a také vlákninu. Řada dětí zeleninu odmítá, s tím si však jde velmi dobře poradit. Zeleninu prostě propašujeme do každého jídla, důkladně ji schováme do polévek, omáček, placek, karbanátků, knedlíčků, vaflí, palačinek či sušenek. Zeleninu, která našim nejmenším chutná, zase nabídneme jako svačinku.  Obvykle dětem chutná nejčastěji mrkev, okurka, kedlubna, rajčata, papriky nebo špenát.  Pokrmy můžeme dochutit domácími bylinkami.

Hojně jsou vidět na zahrádkách cukety, které jsou většinou u dětí vnímány velmi dobře a navíc dodají tělu vápník a také vitamín C. Nejde sice o vysoké dávky, ale ve větším množství nám tato zelenina jistě prospěje. Výborně chutná v plackách, v zeleninových směsích s masem, připravená jako zelí, zapečená se sýrem a bylinkami, v polévkách nebo v moučnících.

O kedlubně jsme se již zmiňovali dříve, přesto je dobré připomenout, že jde o mimořádně zdravou zeleninu. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C, vlákniny a také nabízí látky působící jako prevence nádorových onemocnění. Kedlubnové zelí, polévka nebo omáčka určitě obohatí Váš jídelníček. Vyrobit si můžete také kedlubnový salát nebo pomazánku. Využít se dají také mladé listy. Většina dětí miluje i kedlubnu syrovou, nakrájenou na kolečka.

Okurka je jednou z nejčastěji podávaných syrových zelenin. Je významným zdrojem draslíku a vitamínu K. Hodí se do salátů, dipů, k dipům, do pomazánek nebo jako příloha.

Důležitým zdrojem vitamínu C jsou také rajčata, která dodávají také provitamíny A. Jejich aktivita se ještě zvyšuje po tepelné úpravě, takže tolik oblíbenou „červenou omáčku“ můžeme svým ratolestem bez obav dopřát.

Zkrátka zeleniny se není potřeba bát, mrkvové knedlíčky s kousky špenátu https://www.facebook.com/Varimeprodetido3let/posts/211825853607121, vafle z červené řepy a rajčat nebo zeleninová omáčka s luštěninou https://varimeprodetido3let.cz/po-vanocich-zase-o-neco-zdraveji/ budou dětem i Vám určitě chutnat.

Mrkvová polévka s pohankou
Řepové vafle s rajčaty a bazalkou
logo_bile_pruhledna-mini

2020 Czechberry s.r.o. ©  Všechna práva vyhrazena

Vytvořil trub.cz