Ježíšek už sice přinesl dárky, Vánoce však ještě nekončí. Poslední oslavy v tomto roce nás teprve čekají. Na Silvestra si kromě pohádek užijeme také bohatou hostinu, při které nesmíme zapomenout na naše nejmenší strávníky. Pokud jim je alespoň jeden rok, mohou ochutnat spoustu dobrot. Těm mladším můžeme přilepšit pomazánkou z tresky a ricotty, slanými muffinami, které vyrobíme ze zavedených surovin a upečeme nebo dezertem z ricotty a ovoce.

K obědu u nás nesmí chybět tradiční svíčková s domácími knedlíčky a během odpoledne už servíruji spoustu slaných i sladkých dobrot. Kromě Tradiční játrové paštiky s mandlemi a brusinkami připravuji každoročně i Ricottovou pomazánku s avokádem, kterou podávám s domácí kváskovou bagetkou. Dále se mi osvědčily Chlebíčky s capresse a také Pohankové palačinky s adzuki a zeleninou. Nemohu zapomenout ani na sladké pohoštění. Společně s vánočním cukrovím také dělávám Jáhlový puding s kakaem a mascarpone a podávám Tradiční jablečný punč s pomerančem. Na Nový rok je u nás vždy Čočka s pohankou na kyselo, aby se doma držely peníze.

Užijte si oslavy konce roku a do roku 2022 Vám přeji mnoho zdraví, štěstí a spoustu radosti.

Ricotová pomazánka s avokádem – 2 porce  /před 1. rokem/

Suroviny: 50 g ricotty, ½ zralého avokáda /40 g/, 1 lžíce citronové šťávy

Avokádo rozmačkáme vidličkou, zakápneme citronovou šťávou, přidáme ricottu, promícháme a můžeme podávat. Pomazánka se dobře hodí k pečivu nebo křehkému kukuřičnému chlebu.

Tip: Pokud Vaše dítě ještě avokádo neochutnalo, můžete na začátek do ricotty zamíchat jen lžičku avokáda. V případě úspěchu podíl avokáda navyšte na 20 g, poté teprve na 40 g. 

Jablečný punč s pomerančem – 2 porce  /od 1 roku/

Suroviny: 100 ml jablečného moštu, 70 ml šťávy pomeranče, 120 ml vody, 1 badyán, kousek skořice, 4 hřebíčky, 1 lžíce medu

Připravíme si do hrnce jablečný mošt, šťávu z pomeranče a vodu, zamícháme, přidáme koření a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme 5 minut. Těsně před koncem vaření přidáme nakrájené jablko a pomeranč. Před podáváním ještě přidáme med.

Tip: Dospělí si mohou přidat trošku rumu. 🙂

Chlebíček s capresse – 2 porce /od 1 roku/

Suroviny: 100 g mozzarelly, 6 cherry rajčat, hrstka bazalky, lžička olivového oleje, špetka soli, lžička jablečného octa

Rajčata spaříme vroucí vodou a necháme je v ní 5 minut ponořené. Poté sloupneme slupku a vyřízneme „bubáka“. Všechna rajčata překrojíme a poté nakrájíme na malé kousky, stejně tak mozzarellu. Obě suroviny dáme do mixéru a nahrubo rozmixujeme. Nakonec sýr s rajčaty dáme do misky, přimícháme olivový olej, přidáme bazalku a můžeme dochutit lžičkou jablečného octa. Podáváme s domácí bagetou, která může být lehce opečená.

Tip: Pro dospělé strávníky doporučuji přidat ančovičky nebo trošku česneku.

Jáhlový puding s mascarpone – 2 porce /od 1 roku/

Suroviny: 50 g jáhel, 300 ml vody, 40 g mascarpone, 6 lžiček granka

Jáhly spaříme vroucí vodou, poté je zalijeme potřebným množstvím studené vody, přivedeme k varu a pozvolna vaříme 15 minut. Poté jáhly necháme 10 minut odstát. K jáhlám přidáme mascarpone, granko a rozmixujeme. Nakonec ještě ozdobíme poloviční dávkou mascarpone, které vyšleháme s jogurtem a lžičkou cukru. Posypat můžeme ovocem nebo důkladně nasekanými ořechy. V případě, že by bylo potřeba dosladit, je možné použít pár sušených datlí nebo čekankový sirup.

Čočka na kyselo s pohankou /od 1 roku/ – 2 porce

Suroviny: ½ hrnku klasické čočky /110 g/, 1 malá cibulka, ¼ hrnku pohanky /50 g/, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka soli, saturejka, bobkový list, 1 lžička panenského olivového oleje

Čočku na několik hodin namočíme, poté ji velmi pozvolna zakrytou vaříme s bylinkami doměkka. Čočku zaléváme vždy studenou vodou a nesolíme ji, až změkne. Na jeden díl čočky počítejte minimálně se dvěma díly vody. Ke konci vaření průběžně ochutnáme, jakmile je čočka měkká, odstavíme ji a osolíme. Čočku lze vařit také v parním hrnci. Pohanku důkladně propereme, dáme do nepropustné misky parního hrnce, zalijeme hrnkem vroucí vody a vaříme 15 minut. Cibulku nakrájíme nadrobno, krátce orestujeme, přidáme čočku /vyndáme bobkový list/, pohanku, zalijeme troškou zachyceného zbylého vývaru a chvíli prohřejeme. Osolíme, přidáme citronovou šťávu a panenský olivový olej.

logo_bile_pruhledna-mini

2020 Czechberry s.r.o. ©  Všechna práva vyhrazena

Vytvořil trub.cz