Ochutnejte s námi vodnici

Ochutnejte společně s Vašimi ratolestmi zajímavou kořenovou zeleninu známou již od Starověkého Řecka, která v současnosti zažívá renesanci. Jde o zeleninu, která chutí připomíná kedlubnu, je méně štiplavá a výborně stravitelná. Je podobná tuřínu, se kterým se často zaměňuje. Tuřín lze poznat jen díky listům a barvě dužiny. Vodnice i tuřín jsou pokladem pro naše zdraví a mají podobně všestranné použití v kuchyni.

Vodnice obsahuje hodně vody, uvádí se 90 procent. Důležité je, že je například zdrojem vitamínu C, vlákniny, draslíku, fosforu, nebo hořčíku. Cenově je velmi dostupná, v obchodech je však vidíte málokdy. Jakmile vodnici spatříte, neváhejte a vezměte jich hned několik. Uchovat je můžete jako za starých časů například v bedně s pískem ve sklepě. Menší bulvy vodnice jsou chutnější a nemusejí se loupat.

V kuchyni má vodnice mnohostranné využití. Můžete ji zapékat, vyrábět pyré, připravovat hranolky v troubě, vykouzlit skvělou polévku nebo omáčku. Dětem možná bude chutnat více než kedlubna. Kombinovat se dá s česnekem, řadou bylinek, zeleninou i s masem. Lze ji konzumovat také čerstvou, ale lepší jsou menší bulvy. Vodnici můžete použít stejně jako brambory, ovšem má mnohem méně kalorií. Přidávám několik základních receptů, které se mi osvědčily.

Polévka z vodnice s mrkví a bramborem /od 1 roku/ – 2 porce

Suroviny: 1 ks vodnice /200 g/, 1 menší mrkev /80 g/, 1 střední brambor /100 g/, 700 ml vody, sůl, 1 lžíce kysané smetany, špetka kopru, 1 lžička extra panenského olivového oleje

Zeleninu oloupeme, nakrájíme, dáme do hrnce se studenou vodou a přiklopíme pokličkou. Jakmile voda začne vařit, osolíme ji a vaříme přibližně 30 minut. Jakmile je zelenina měkká, přidáme kopr, rozmixujeme, podle chuti přisolíme, ochutíme smetanou a nakonec zakapeme olivovým olejem.

Tip: Podávat můžeme s krutóny či pečivem. Pro starší děti a dospělé můžeme zeleninu krátce orestovat na česneku.

Vodnicové hranolky /od 2 let/ – 2 porce

Suroviny: 2 vodnice /420 g/, sůl, bylinky dle chuti, olivový olej

Oloupanou vodnici nakrájíme na menší hranolky, dáme je na plech s pečícím papírem, osolíme, přidáme hrstku pokrájených bylinek a zakapeme olejem. Pečeme při 180 stupních přibližně 45 minut.

Tip: Zajímavá chuťová kombinace je s batáty. Ještě doplním, že vodnicové hranolky jsou pro někoho lepší alternativou k celerovým hranolkám.

A ještě jeden tip. 🙂

logo_bile_pruhledna-mini

2020 Czechberry s.r.o. ©  Všechna práva vyhrazena

Vytvořil trub.cz