Závěr roku 2020 se nám přiblížil a opět vyvstává otázka, jaké pohoštění si připravíme. Silvestrovské chuťovky většinou pro nejmenší moc nejsou, přesto se dá pár zajímavých pokrmů připravit. Nabízím dva tipy na chuťovky a jeden tip na novoroční oběd, který by nám měl podle tradice zajistit hojnost peněz. Kdo nebude potřebovat silnou česnečku, může si přichystat kvalitní hovězí vývar.

Přeji Vám příjemný závěr zcela jiného roku 2020 a dobré vykročení do roku následujícího. Přeji hlavně zdraví, radost a spoustu krásných chvil strávených u Vašeho rodinného stolu.

Domácí játrová paštika s brusinkami a mandlemi /od 1 roku/ - 4 porce

Suroviny: 300 g očištěných kuřecích nebo krůtích jater, 80 g másla, 1/3 lžičky soli, 1 panák smetany na vaření 12%, špetka tymiánu, 2 kuličky nového koření, ½ bílé cibule, 2 lžíce brusinkové marmelády, hrstka mandlí

Důkladně očištěná játra, zbavíme drobných žilek, poté restujeme na kousku másla společně s cibulkou, kterou necháme trošku zezlátnout, přidáme koření a bylinky. Zalijeme vodou a dusíme zhruba 10 minut. Pánvičku dáme stranou a přilijeme smetanu. Vyndáme nové koření, játra s bylinkami dáme do robota, přidáme sůl, mandle, brusinkovou marmeládu, trochu promixujeme a pak začneme postupně přidávat změklé máslo. Opravdu je nutné máslo přidávat postupně, aby se dobře spojilo s játry a dalšími surovinami. Paštiku je dobré ještě ochutnat, kdyby bylo potřeba, máme možnost přisolit. Mixujeme dostatečně, aby byla paštika krásně hebká. Na okrasu můžeme přidat trochu nasekaných mandlí. Ještě teplou paštiku uskladníme do uzavíratelné sklenice. Pokud chcete paštiku uskladnit na delší čas, je dobré vzít kus másla, pomalu ho nechat 2 – 3 minutky bublat v hrnci na plotně, poté nechat chvilku zchladnout, přidat trošku bylinek a paštiku zalít. Tak by měla vydržet v lednici i několik týdnů.

Tip: Restování doporučuji od 2 let, ale poslední den v roce je zcela výjimečný. Lze se restování samozřejmě vyhnout, cibulka i játra je možné jen podusit. Na chuti je to, ale znát.

Domácí játrová paštika s brusinkami a mandlemi

Pomazánka z červené řepy a Cottage sýrem /od 1 roku/ - 2 porce

Suroviny: 80 g uvařené červené řepy, 90 g sýru Cottage, hrstka zeleného salátu, špetka soli, 1 lžička panenského olivového oleje, několik kapek citronové šťávy, špetka sušeného kopru

Uvařenou řepu nastrouháme najemno, přidáme olivový olej, sůl, sýr, citronovou šťávu, kopr a nakonec přisypeme nakrájené zelené listy jakéhokoli salátu, který doma máte. Podáváme s pečivem nebo křehkým chlebem.

Pomazánka z červené řepy a Cottage sýrem

Čočka s kořenovou zeleninou /od 1 roku/ - 2 porce

Suroviny: ½ hrnku drobné zelené čočky /110 g/, 1 větší mrkev, ½ menší petržele, ½ tenkého plátku celeru, sůl, oregano, bazalka, 1 stroužek česneku, ½ menší cibule

Klasickou čočku uvařte s bobkovým listem v parním hrnci nebo klasickým způsobem. Pokud máte čas, čočku namočte, stačí 2 – 5 hodin. Vodu před vařením slijte a vařte v jiné. Doba vaření je zhruba 20 minut, ale záleží na druhu čočky. Než se nám čočka uvaří, připravíme si cibulku, kterou nakrájíme na tenké plátky, krátce ji orestujeme, přidáme česnek, a poté přidáme najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Přilijeme vývar z čočky a dusíme zeleninu doměkka. Na závěr přidáme čočku, promícháme a můžeme podávat.

Tip: Restování doporučuji od 2 let, lze jen podusit.

Čočka s kořenovou zeleninou

logo_bile_pruhledna-mini

2020 Czechberry s.r.o. ©  Všechna práva vyhrazena

Vytvořil trub.cz