Současné období přeje zeleninovým pokrmům. Našim nejmenším lze nabídnout široké spektrum jarní zeleniny a využít můžeme také čerstvé bylinky. Na své si rozhodně přijdou i dospělí.  Kromě chřestu je v současnosti k mání také velice zdravá kedlubna, jarní cibulka, dále ředkvičky, hrášek nebo špenát či mangold. Na zahrádce nebo v truhlíku na balkoně už je možné sklízet také řadu bylinek.

Za zmínku určitě stojí v kuchyni stále opomíjená kedlubna, která je přitom velice bohatá na vitamín C. 100 g kedlubny dětem od 12 měsíců do 3 let pokryje z 80 procent doporučené denní množství vitamínu C. Lahodná zelenina obsahuje dále vlákninu a minerální látky, například draslík nebo fosfor. Kromě lahodné omáčky, https://www.facebook.com/Varimeprodetido3let/posts/185926232863750 můžete připravit pomazánku nebo salát. Nezapomeňte přitom využívat také listy kedlubny, právě listy jsou ještě větším zdrojem vitamínu C než samotné bulvy.

Další lahůdkou jsou ředkvičky, které jsou také cenným zdrojem vitamínu C, draslíku a kyseliny listové. Pokud nejsou výrazně pálivé, děti je většinou mají rády. Můžete je nabídnout jako dopolední svačinu nebo je lze přidat do zeleninového salátu či pomazánky. Nastrouhané je můžete zase dát do zeleninové polévky, krásně ji ozdobí. Semínka ředkvičky také můžete klíčit a příjemně štiplavými klíčky přizdobit téměř jakýkoli pokrm.

Hrášek je další zeleninou, která je většinou mezi dětmi oblíbená. Navíc i hrášek obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek, například vitamín B, C, a karoten, dále draslík a fosfor. Přidat jej můžete do příkrmů, rizota, pesta nebo do pomazánky. Skvělá je samozřejmě hrášková polévka nebo hráškové pyré.

Zajímavým zpestřením jídelníčku může být také čerstvý špenát. Jíst se dá nejen jako příloha nebo polévka, ale přidat ho můžeme do rizota, kernotta či placek a salátů. Výborné jsou špenátové vafle nebo palačinky. I špenát je zdraví prospěšná zelenina. Obsahuje vysoké množství provitamínu A a také vitamínu K.

Mangold je chuťově podobný špenátu, je však nutné jej tepelně upravit, skvěle se hodí k bramborům, dá se samozřejmě přidat také do karbanátků, vaflí nebo placek. Bylinky zase můžeme využít nejen k dochucení pokrmů, ale také na výrobu dětského pesta, které nám může posloužit při vaření rychlého oběda nebo bleskurychlé večeře. Pažitku zase využijeme na pomazánku, kterou si často pamatujeme z dětství. https://www.facebook.com/Varimeprodetido3let/posts/195428081913565

logo_bile_pruhledna-mini

2020 Czechberry s.r.o. ©  Všechna práva vyhrazena

Vytvořil trub.cz