Vliv na naše stravovací návyky v dospělosti má podle výsledků mnoha studií jednoznačně jídelníček do 3 let. Jednou z klíčových složek potravy je ovoce a zelenina. Obě složky jsou zdrojem minerálních látek, vitamínu C, K a také vlákniny. V ideálním případě bychom měli našim nejmenším podávat samozřejmě větší množství zeleniny, než ovoce. Odborníci doporučují, aby děti jedly dvakrát více zeleniny, než ovoce. Zelenina je z hlediska výživy mnohem cennější a neobsahuje tolik cukrů. V případě zeleniny také platí, čím pestřejší výběr, tím lépe. Je však potřeba vycházet z toho, že bychom měli zařazovat přednostně ovoce a zeleninu z regionálních zdrojů. Než tedy sáhneme například po mangu, raději zkusme naše ovoce, máme ho jistě dostatek. A ještě jedno doporučení, domácí strava je nenahraditelná. Tedy, kupované příkrmy mohou zcela jistě posloužit v případě nouze, ale pokud je to jen trochu možné, vařme i kvůli několika soustům.

Během pozdní podzimní sezóny můžeme kupovat naše hrušky, jablka a ještě se mohou v obchodech objevovat pozdní ostružiny. Také si můžeme nějaké ovoce doma usušit, případně v létě vyrobit pyré do zásoby. V případě zeleniny opět dbáme na regionalitu. Během pozdního podzimu ještě stále můžeme pořídit spoustu druhů zeleniny, kterou si případně doma můžeme uskladnit. K dostání jsou dýně, které nám v chladném a suchém zázemí vydrží několik měsíců. Navíc, když je pořídíme teď, dost ušetříme. Koupit můžeme též červenou řepu, ředkve, kedlubny, hlávkové zelí, cibuli, česnek, tuřín, vodnici nebo topinambury.  Opět i tato zelenina se dá dobře uskladnit. Po celý podzim a zimu je také k dispozici kořenová zelenina, která se dobře hodí do polévek, omáček i zimních salátů. 

logo_bile_pruhledna-mini

2020 Czechberry s.r.o. ©  Všechna práva vyhrazena

Vytvořil trub.cz